Sedan flera år tillbaka är jag engagerad i Biosfärområde Östra Vätterbranterna – ideell förening. Biosfär innebär allt levande på jorden och den miljö vi lever i, alltså både människa och natur. Biosfärområden ska fungera som modellområden för hållbar utveckling. I Sverige finns fem biosfärområden och två s.k. kandidater, det vill säga platser som ansökt om att bli biosfärområde. Det är Unesco, under FN, som fattar beslut om vilka områden som uppvisar goda initiativ på hållbar utveckling och därmed får bli biosfärområden. Uppdraget kan – mycket förenklat – sammanfattas i tre ord; bevara, utveckla och stödja.
För snart ett år sedan fick jag frågan om jag ville bli ansvarig för fokusområdet Gastronomisk region i biosfärföreningen Östra Vätterbranterna, och tackade ja till det. Jag ser en enormt stor potential för det här området att utvecklas till en attraktiv måltidsdestination, byggd på helhets- och hållbarhetstänk, och med tillgång till ett rikt utbud av råvaror och mathantverk.
I oktober fick jag möjlighet att delta i en studieresa till ett biosfärområde i norra Italien, Appennino Tosco Emiliano Biosphere Reserve. En fantastisk resa på många sätt, med fokus på mathantverk och agri-tourism. Vi fick en god inblick i allt från moderna anläggningar för produktion av parmesanost till traditionell förädling av kastanjer i gamla stenstugor. Som en röd tråd framhölls ofta de sociala hållbarhetsaspekterna av lokal samverkan för att möta de behov som finns hos lokalbefolkningen, men också att kunna leverera det som besöksnäringen efterfrågar.
Här hittar du vårt resereportage:
Föredrar du en kortversion? Kolla på mitt instagramkonto @ragniandersson
https://www.instagram.com/p/BpHS4ELgcCn/?taken-by=ragniandersson